Večini ljudi ob omembi japonske kuhinje misli
najverjetneje odtavajo na njihovo svetovno najbolj poznano jed sushi. Kar
pa še zdaleč ni vse, kar pripravljajo na Japonskem. Japonska prehrana je namreč
ena izmed vitaminsko najbolj uravnoteženih kuhinj na svetu. Vse do okoli leta
1850 so bili obroki večinoma sestavljeni iz skodelice riža, miso
juhe in nekaj kislih kumaric. Morska hrana je bila prava redkost in
priboljšek za pomembne praznike. Tudi meso in drugi živalski izdelki se niso pogosto
znašli na mizi. Slednje pomeni, da je bila njihova prehrana pretežno
vegetarijanska. Od leta 1868 dalje, ko se je začelo obdobje vladavine Meiji, pa
se je Japonska odprla svetu. Kar je prineslo spremembe tudi v njihovi prehrani.
Začeli so uporabljati različno meso in iz njega pripravljati najrazličnejše
jedi.
|
Suši |
|
Muffini z okusom zelenega čaja. |
|
Suši |
Osechi Ryori - je najbolj reprezentativna jed
novega leta. Priprava in menu se razlikujejta glede na regijo in družino,
vendar pa se dodajajo jedi, ki prinašajo srečo in blaginjo. Na primer kamaboko
(ribja rulada) ali v kisu vložen korenjček ali japonska redkev (daikon) zaradi
barve prinašata srečo in veselje. Kazunoko in Kobumaki prdstavljata blaginjo,
dolgo življenjsko dobo. Rumena in oranžna barva prinašata srečo. Črna barva
brani pred nesrečo itd. Osechi se ponavadi obeduje v času prvih treh dni novega
leta.
Ni komentarjev:
Objavite komentar