Japonska hrana

Večini ljudi ob omembi japonske kuhinje misli najverjetneje odtavajo na njihovo svetovno najbolj poznano jed sushi. Kar pa še zdaleč ni vse, kar pripravljajo na Japonskem. Japonska prehrana je namreč ena izmed vitaminsko najbolj uravnoteženih kuhinj na svetu. Vse do okoli leta 1850 so bili obroki večinoma sestavljeni iz skodelice riža, miso juhe in nekaj kislih kumaric. Morska hrana je bila prava redkost in priboljšek za pomembne praznike. Tudi meso in drugi živalski izdelki se niso pogosto znašli na mizi. Slednje pomeni, da je bila njihova prehrana pretežno vegetarijanska. Od leta 1868 dalje, ko se je začelo obdobje vladavine Meiji, pa se je Japonska odprla svetu. Kar je prineslo spremembe tudi v njihovi prehrani. Začeli so uporabljati različno meso in iz njega pripravljati najrazličnejše jedi.
Suši

Muffini z okusom zelenega čaja.





Suši
Osechi Ryori - je najbolj reprezentativna jed novega leta. Priprava in menu se razlikujejta glede na regijo in družino, vendar pa se dodajajo jedi, ki prinašajo srečo in blaginjo. Na primer kamaboko (ribja rulada) ali v kisu vložen korenjček ali japonska redkev (daikon) zaradi barve prinašata srečo in veselje. Kazunoko in Kobumaki prdstavljata blaginjo, dolgo življenjsko dobo. Rumena in oranžna barva prinašata srečo. Črna barva brani pred nesrečo itd. Osechi se ponavadi obeduje v času prvih treh dni novega leta.

Ni komentarjev: